Jak design výrobku může přispět k adopci hmyzu jako potraviny nebo dokonce změnit legislativu

Design obalu má všeobecně velký vliv na naše nákupní rozhodování. Jen si vzpomeňte, kdy jste si naposledy koupili nějaký výrobek, aniž byste jej chtěli nebo potřebovali, jen proto, že se Vám prostě líbil, jak vypadal. Zaujal Vás jeho design, který zapůsobil na Vaše emoce a Vy jste sis jej koupili.

Proto má design výrobků s obsahem hmyzího proteinu velkou roli a může pomoci s přijetím hmyzu jako potraviny. Ale situace je dosti komplikovaná, hmyz je totiž stále často vnímám jako nechutný. A tak panují otázky, jak by obal a design takových výrobků měl vypadat. Protože může konzumaci hmyzu podpořit, ale také ji potencionálním spotřebitelům znechutit. Pojďme se tedy podívat na ty povedené designy.

Jak design výrobku změnil legislativu

V roce 2016 se ve Finsku v několika prodejnách Ruohonjuuri zaměřených na zdravou stravu objevily zavařovací sklenice, které obsahovaly různé ingredience vč. hmyzu. V té době však hmyz nebyl ve Finsku zatím legálně prodávanou potravinou. Proto musel výrobek nést označení „Kuchyňská dekorace“. Všechny ingredience byly na sobě pěkně a chutně navrstveny, tak aby přilákaly pozornost a přesvědčily zákazníka ke koupi. Nejednalo se o náhodné ingredience, ale dalo se z nich upéct vlastní domácí muesli. Tento výrobek přivedla na trh firma Entocube, která chtěla prostřednictvím něho změnit legislativu Finska, která by umožnila konzumaci hmyzu.

Konzumace tohoto výrobku je nelegální

Když si někdo výrobek koupil, byl informován o nelegálnosti konzumace hmyzu ve Finsku. A tím byl také vyzván, aby připravené muesli sdílel na sociálních sítích. A mělo to úspěch! Až tak velký, že tento výrobek vzbudil pozornost široké veřejnosti a médií, až byl hmyz v roce 2017 ve Finsku uznán jako potravina!

Podobný výrobek se objevil i ve Švédsku, kde firma Ruohonjuuri otevřela také své prodejny. Zavařovací sklenice obsahovaly restované cvrčky a na etiketě bylo napsáno „Taste so good. It should be legal.“ Tedy „Chutnají skvěle. Měli by být legální.“

Domácí hmyzí farma aneb, jak změnit pohled na konzumaci hmyzu

Trošku jiným příkladem je domácí hmyzí farma, o které jsme vám již psali v jednom z našich předchozích článků.

Jedná se o farmu, kterou může mít každý z nás doma. Je to produkt firmy Hive Livin Farms. Jejím cílem bylo změnit pohled na, pro některé lidi, nechutný, špinavý a nehygienický hmyz. Chce lidem ukázat, jak se hmyz chová, jaký má životní cyklus, a tím tak na něj změnit jejich pohled. Každý z nás ze školy velmi dobře zná, jak se chová dobytek a jaký má životní cyklus. O hmyzu toho však většinou víme jen málo. Proto nás to také může od jeho konzumace odrazovat.

Navíc taková domácí farmička řeší problém s dostupností hmyzu jako potraviny, a také jeho vysokou cenu. Jako „hmyzí farmář“ můžete pak své zkušenosti, dojmy, a recepty sdílet s komunitou hmyzích farmářů. Firma si dává za cíl „strhnout“ potravinovou revoluci, chce ukázat lidem, jak probíhá potravinový systém, a chce, aby se zamysleli nad průmyslovou produkcí masa.

 

Víte o nějakém "hmyzím" výrobku, který má povedený design a mohl by tak pomoci s adopcí hmyzu jako potraviny? Podělte se s námi! A co náš obal Křupavých červíků? Přesvědčí Vás k jejich ochutnání?

 

Za WormUP, Silvie Satrapová.