Jak vznikla firma WormUP

Jak vznikla firma WormUP?

Dlouhé nic

Od prvního nadšení z jedlého hmyzu to byla dlouhá cesta.  Poprvé jsem v roce 2012 hmyz ochutnal na jedné brněnské ochutnávkové show. Od té doby ta myšlenka dlouho zrála v hlavě a rozhodně jsem tehdy netušil, že se tím jednou budu živit. Problém byl hlavně v tom, že jsem se vždy orientoval a podnikal spíše v technických oborech a potravinářství pro mě proto bylo velmi vzdálené a neznámé území. 

Jdu do toho. Ale do čeho?

Po letech různých menších pokusů s jedlým hmyzem, se vše posunulo až v roce 2017. Tehdy jsem si na jednom kurzu osobního rozvoje uvědomil, že pokud chci být spokojený, musím dělat to, kam mě srdce táhne. A to byl z mnoha důvodů právě jedlý hmyz. Hned potom jsem na tom začal pracovat.

Rok jsem souběžně se svým původním podnikáním, zabýval experiment s chovem hmyzu, zpracováním hmyzího prášku a dalšími hmyzími produkty. Spoustu jsem toho přečetl, konzultoval s odborníky, ale výrobek byl stále v nedohlednu. Nový neznámý obor má spoustu výhod v tom, že nemáte konkurenci, ale ještě taky spoustu nevýhod v tom, že nemáte kde nabrat zkušenosti. 

Potom se do toho ale vložila moje žena. 

Jsme v tom dva

Sedli jsme si a probrali jsme, co je reálné a co naopak ne. Došli jsme k závěru, že prioritou je pro nás výroba potravin. A zatímco výrobu potravin z hmyzu jsme outsourcovat nechtěli, živý hmyz můžeme koupit na české farmě, která má s jeho chovem desítky let zkušeností. 

Dalším důležitým uvědoměním bylo to, že technologie na výrobu složitých výrobků z hmyzu, jsou pro nás moc nákladné, a proto jsme prozatím smetli ze stolu také hmyzí prášek a další komplikované produkty. 

Něco jednoduchého

Museli jsme udělat něco jednoduchého a zároveň zajímavého. Tak přišel nápad, na Křupavé červíky. Zní to snadně, ale snadné to rozhodně nebylo. Spousta nezdařených pokusů a spousta chuťově nezajímavých výsledků. Když už jsme věděli co asi tak hledáme, zkoušeli jsme různé stroje, abychom toho spolehlivě dosáhli. Zároveň jsme věděli, že nerozemletý jedlý hmyz ve své původní podobě bude dost kontroverzní téma, ale doufali jsme, že to komunikačně zvládneme.

Víme co, teď ještě kde

Když už jsme uměli připravovat chutné Křupavé červíky, potřebovali jsme ještě kuchyni, ve které je můžeme připravovat. Bylo nám jasné, že doma to dělat nemůžeme :-D. V květnu 2019, jsme si konečně pronajali vyhovující 30 m² kuchyni, kompletně jsme ji zrekonstruovali a rozjeli výrobu. Bohužel jsme si ale nesedli s majitelem a po mnoha nepříjemných nesvárech, jsme byli po necelém roce nuceni kuchyni opustit. To už jsme ale věděli, že budeme potřebovat něco většího, abychom vykryli vaše objednávky. začátkem roku 2020 jsme si našli novou lepší 200 m² kuchyň v Blansku i s lepším majitelem :-D.

Stabilizace nebo pád

Ještě jsme ani nezačali vyrábět v nové kuchyni a přišly první covid-19 opatření. Byly to pro nás dost krušné chvíle, kdy jsme po spoustě velkých výdajů neměli téměř žádné prodeje. Stánkové prodeje na food festivalech skončily a onlline prodej jel na 10 %. Rok 2020 pro nás tedy znamenal rok stabilizace. Museli jsme přepracovat celou obchodní strategii a odstranit zbytečné náklady. Což v důsledku znamenalo, že jsme většinu práce začali dělat opět jen ve dvou. Teď už ale fungujeme stabilně a těšíme se, až se uvolní veškerá omezení pohybu osob.

Budoucnost je ve hvězdách

Naším aktuálním cílem je pokračovat ve výrobě Křupavých červíků a přidat balení za výhodnější ceny

Výroba dalších produktů jako je hmyzí prášek nebo další hmyzí pochoutky je stále ve hře, ale asi ne dříve než v roce 2022.

Snažíme se expandovat do Polska, Německa, případně dalších zemí EU.

Rozšiřujeme velkoobchodní prodej volných červíků BULK pod vlastními značkami odběratelů, abychom nebránili rychlejší expanzi na další trhy.

Ze zkušeností dobře víme, že věci se nedějí přesně tak, jak si je na začátku naplánujete. I přesto stojí za to jít stále kupředu ;-)

Libor Sloupenský 

Vizionář WormUP