Jaký byl rok 2022 u nás ve WormUP?

V prvé řadě, bychom vám všem chtěli popřát vše nejlepší do Nového roku. A také poděkovat za přízeň všech našich zákazníků a odvahu těch, kteří v minulém roce Křupavé červíky vyzkoušeli poprvé!

Jaký tedy byl rok 2022?

Kdybychom měli zhodnotit rok 2022 v jedné větě, zněla by asi tako „V tomto roce jsme se naučili, že i když se okolnosti někdy neodehrávají podle našich představ, je třeba nevzdávat se, po každém zakopnutí se vždy oklepat a znovu vstát s plným elánem.“

Podařilo se nám zpracovat cca 9500 kg larev potemníků moučných. A jsme rádi, že jsme se i přes krizi a další okolnosti na trhu, udrželi na téměř stejném objemu výroby, jako v předchozím roce.  

Dali jsme si za cíl vybudovat a přestěhovat se z home office do nové kanceláře. To se nám povedlo a scelilo to náš tým, ve kterém máme 7 lidí a dalších 8 brigádníků na food festivalech.  

Dalším významným krokem byl přechod na  nový design obalů, které už se pomalu dostávají do oběhu. Ruku v ruce s novým obalem šlo i rozšíření produktů o nové příchutě Perníci a Habanero. A právě na nové dvě příchutě je nejvíce pyšný majitel firmy WormUP Libor. „Jsem pyšný na nové příchutě koření. Udrželi jsme si vysokou kvalitu výrobku bez přidaných aditiv a obě výsledné příchutě chutnají skvěle.“ 

Velmi radostnou zprávou je také rozšíření našich Křupavých červíků do prodejní sítě DM drogerie. Zároveň se nám podařilo rozšířit naše produkty do dalších poboček Kaufland. Jsme moc rádi, že se z hmyzu stává standardní potravina.  

Co nám dalo zabrat?

Naopak jsme se nám trochu hůře podařilo poradit výzvou rozšíření Křupavých červíků do vzdálenějších regionů, než je Brno. Ale pevně věříme, že se nám to v dalším roce podaří!

Dále jsme museli začít překonávat jednu z nejvíce nepříjemných překážek, která se vždy objeví u úspěšných produktů, a to, že se objevilo velké množství firem, které napodobují náš výrobek i celou naši značku. Jejich kvalita bývá mnohem nižší a my pak často slýcháme „Já už jsem ochutnal a nechutnalo mi to“. Dá nám pak mnohem více práce, přesvědčit nespokojeného zákazníka k další ochutnávce a znovu do jedlého hmyzu nadchnout.  

Ale i přes to, jako i v předchozích letech, jsme i tento rok nadchli do hmyzu tisíce lidí! Při osobním kontaktu na food festivalech se teď mnohem méně setkáváme s „totálním odporem“ typu „To je nechutné“. Mnohem častěji teď slýcháme jemnější odmítnutí typu „To bych nedal!“. To je pro nás dobré znamení, že už i ti, co nechtějí hmyz konzumovat, dobře chápu nevyhnutelnost této změny v našem jídelníčku. Chce to jen trochu času, opakování, a nakonec se přidají i ti, co dnes odmítají.  

Česká republika jako lídr v konzumaci hmyzu v Evropě

Průměrně jsme v loňském roce navštívili asi 3 food eventy týdně. Začátkem roku jsme se také zúčastnili veletrhu pochutin ISM v Kolíně nad Rýnem. K našemu překvapení jsme zjistili, jak pomalý nástup v hmyzím potravinářství celá Evropa má! Jsme rádi, že je Česká republika jedlému hmyzu tak otevřená! Troufáme si říci, že jsme zemí s největší mírou konzumovaného hmyzu v EU. Hned za nás se pravděpodobně řadí Litva a Švýcarsko a Nizozemsko.    

Jako každá firma v této době, i my jsme pocítili tlak současného dění ve světě. Naštěstí vyrábíme z českého hmyzu a ani krmivo červíků nebylo navázáno na zahraniční trhy. Takže v tomto směru nás to výrazně neovlivnilo. Avšak cítíme inflační tlak. Stále se snažíme, abychom cenu Křupavých červíků nemuseli zvedat a zachovali ji takovou, jaká je nyní. Už jen pouhým zachováním ceny Křupavých červíků, se v době zdražování z hmyzu stává běžná potravina. 

Samozřejmě se ale krize už pomalu propisuje do našich rodinných rozpočtů a lidé proto šetří. U nás se to také projevuje, protože jsme luxusní potravina. Na druhou stranu je to relativně levný a velmi originální dárek, který je srovnatelný například s cenou levnějších vín.   

Jaké má firma plány na rok 2023? 

A na co se můžete těšit v roce 2023? V příštím roce chceme rozšířit prodej Křupavých červíků do dalších zemí a probudit tak trh i za hranicemi ČR. Chceme také rozšířit sortiment na další produkty, ale jaké, to je zatím překvapení ;)