Je libo červíka?

Článek ve svém původním znění a délce naleznete zde.

„Potemník moučný, tedy jeho larvy, byl uznaný EU jako nová potravina už v roce 2018. Aby se mohl konkrétní druh hmyzu zařadit mezi novou potravinu, musel být v rámci evropských zemí prokazatelně uveden na trh jako potravina před rokem 2018.

Další podmínkou pro schválení larev potemníka moučného, jako nové potraviny, bylo podání žádosti nejpozději do 1. 1. 2019. Pro potemníka byly podány celkem čtyři žádosti. Tím se na něj začalo vztahovat přechodné období, v jehož průběhu mohl být uváděn na trh jako nová potravina.

V listopadu 2020 vydal Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vyjádření, ve kterém shledal larvy potemníka moučného jako bezpečnou potravinu. Toto vyjádření se stalo podkladem pro návrh Evropské komise (EK), který nyní schválily členské země EU a který potvrzuje použití larev potemníka moučného jako bezpečnou novou potravinu,“ vysvětluje celý legislativní proces Libor Sloupenský, zakladatel firmy WormUP

Pro firmu WormUP, je toto schválení důležitým milníkem a impulsem, stejně jako pro další firmy pracující s hmyzem vhodným ke konzumaci. Firma WormUP je ovšem unikátní český startup, který nemá skoro žádnou konkurenci, co se produktu týče.

Křupaví červíci WormUP jsou hotovou potravinou zařazenou do kategorie pochutin. Mají velké procento kvalitních bílkovin, takže jsou velmi výživní a představují zajímavý doplněk stravy nejen pro sportovce.

Mezi velké milovníky našich sušených červíků patří i děti,“ vysvětluje Eva Sloupenská.