Možná rizika konzumace hmyzu

V našich předchozích článcích jste se již mohly dočíst o spoustě benefitů konzumace hmyzu. Dnešní článek bude naopak o možných rizicích spojených s konzumací hmyzu. Hned na úvod bychom chtěli zmínit, že za žádnou cenu nemusíte mít obavy z konzumace našich Křupavých červíků! Rizika spojená s konzumací hmyzu vznikají v případě nesprávného chovu či zpracování hmyzu. To však má plně pod kontrolou náš dodavatel moučných červů.

Nikdy nekonzumujte hmyz z volné přírody!

I když 92 % konzumovaného hmyzu na světě je sbíráno v přírodě, prvním a základním pravidlo zní, nikdy nekonzumujte hmyz volně žijící v naší přírodě! Ano, po celém světě je konzumováno více jak 2 000 druhů hmyzu. A lidé v Africe a Asii hmyz v přírodě sbírají a pak konzumují, oni ale moc dobře vědí, jaký hmyz je jedlý a jak jej konzumovat! Některé druhy hmyzu obsahují toxiny, které mají odpudit jejich predátory. Jenže tyto toxiny mohou být jedovaté i pro člověka! 

S konzumací volně žijícího hmyzu se pojí i problém pesticidů. To znamená, že volně žijící hmyz může v sobě obsahovat chemické látky z pesticidů, které se běžně používají na polích. Pokud tedy chcete hmyz ochutnat, začněte našimi Křupavými červíky nebo si zajděte na nějakou zážitkovou večeři, kterou Vám připraví profesionál!

"Bez odpadová" potravina

Oproti jiným domácím zvířatům, hmyz je konzumován celý, což je naprosto skvělé, že po něm nezůstávají žádné „zbytky“. Což se o jiných živočišných proteinech říct nedá (kosti, kůže z dobytka atd.)! Ale na druhou stranu je proto velmi důležité, jak je chován, krmen a zpracován. Jinak zde hrozí riziko biologické či chemické kontaminace hmyzu. Proto u nás platí přísná hygienická pravidla pro chov, krmení, zpracování, balení, skladování a transportování hmyzu, o kterých se můžete dočíst více zde.

Rizika se vždy zmenšují s tepelnou úpravou hmyzu. Je to stejné, jako u jakéhokoliv jiného živočišného výrobku. Když si dáte hovězí tatarák, také zde bude větší riziko nějaké nákazy, než když si připravíte dobře propečený steak.

Rizika biologická

Zatímco patogenické mikroby hmyzu jsou považovány za neškodné pro člověka i pro zvířata (díky rozdílné fylogenetice), možným rizikem jsou pro nás mikroorganismy, které hmyz může přenášet. Riziko vzrůstá při špatných hygienických podmínkách panujících nejen při chovu hmyzu.

Co se týká rizika přenosu tzv. zoonotických infekcí, tedy infekcí přenosných mezi zvířaty a lidmi, je zatím považováno za málo pravděpodobné. Ovšem je potřeba provést více výzkumů.

Bakterie

Bylo odhaleno několik bakteriálních druhů u jedlého hmyzu. Příkladem jsou bakteriální druhy z rodů Bacillus, Streptococcus, Lactobacillus a jiné. Některé z těchto bakterií jsou patogenní a mohou zkracovat život hmyzu. Aby se riziko přenosu bakterií z hmyzu na člověka snížilo na minimum, jsou zapotřebí přísná biologická opatření a musí být zabráněno kontaktu hmyzu s hospodářskými zvířaty.

Důležitý je i způsob chovu hmyzu. Pokud je totiž například chovaný na papírových obalech od vajec, může být kontaminován salmonelou. Při následném zpracování hmyzu zde může hrozit riziko nárůstu mikrobů, pokud je hmyz sušen ve vlhkém prostředí. Tepelné zpracování hmyzu je velmi účinné pro eliminaci potravinových patogenů. Ke křížové kontaminaci může dojít při nehygienickém skladování a jiném zacházení. Opět bychom chtěli upozornit, že tento problém se netýká pouze hmyzu, ale všech potravin, které konzumujeme.

Alergeny

V dnešní době se velká část populace potýká z různými druhy nejen potravinových alergií. Mezi nejvíce rozšířené potravinové alergie patří alergie na ořechy, laktózu, lepek nebo třeba na mořské plody. A právě některé druhy hmyzu (zejména s tvrdou schránkou, například cvrček) obsahují velké množství alergenu zvaného chitin, který může způsobit alergii u lidí alergických na mořské plody. Moučné červy tolik chitinu neobsahují. I tak je třeba ale dávat pozor, pokud takovou alergií trpíte. Chitin je však zároveň i vláknina prospěšná pro naše tělo.

 

Pokud již patříme mezi jedlíky hmyzu, tyto rizika konzumace hmyzu s Vámi pravděpodobně nic neudělaly. Přijmete je, jako přijímáte riziko nákazy salmonelou při konzumaci různých potravin. Pokud však mezí hmyzí fandy ještě nepatříte, teď budete váhat možná ještě víc! To ale v žádném případě nemusíte, protože tato rizika opravdu nejsou ničím odlišná nebo větší než rizika, která podstupujete v případě konzumace masa či obilovin! Vzpomeňte si, že benefity konzumace hmyzu jsou mnohem, MNOHEM, větší! A to nejenom pro Vaše tělo, ale i naši planetu

Tak co, zkusíte naše Křupavé červíky? U nás si na nich pochutnáváme denně a nebojíme se je dát i našim dětem!

 

 

 

 

Looking at edible insects from a food safety perspective. 2021-4-9. Dostupné z: doi:10.4060/cb4094en