Náš dodavatel moučných červů a vše, co byste o něm chtěli vědět

Rozhodli jsme se vám připravit článek o našem dodavateli moučných červů, které jsou tou nejdůležitější surovinou našich Křupavých červíků. Článek vznikl z rozhovoru s panem Papoušek, majitelem firmy Papek s.r.o.

Jak firma vznikla?

Firma Papek s.r.o. vznikla před 17 lety jak říká pan Papoušek „náhodou“. Je totiž vášnivým a sportovním rybářem a tehdy hledal návnadu. Jeho kamarád mu ukázal, jak chová hmyz. A to už si pak Papoušek přivezl několik červů domů a pokusil se o jejich množení. Zároveň byl také v situaci, kdy se rozhodoval, co bude dál v životě dělat. A nakonec tedy propadl tomuto „zvláštnímu byznysu“. A jak sám říká, dělá to s láskou a našel to, co ho v životě naplňuje.

V současné chvíli se farma nachází v obci Popovice u Jaroměřic nad Rokytnou na bývalém statku. Na farmě chová čtyři druhy hmyzu a to potemníka moučného (naše Křupavé červíky), potemníka stájového, potemníka brazilského a švába argentinského.

Kdo jsou jeho zákazníci?

Převážně je tento hmyz zatím prodáván velkoobchodům zabývající se krmivy pro zvířata, zoologickým zahradám, ale také už se začíná zvyšovat odběr do potravinářství (zde konkrétně mluvíme o potemníku moučném – moučném červovi, který je už legislativou EU schválen jako potravina). Firma Papek vyváží také do zahraniční (Slovensko, Polsko, Německo, Itálie, Bulharsko, atd.).

Největší potenciál a perspektivu vidí pan Papoušek právě v moučném červovi. A to zejména kvůli tomu, že je zaprvé už legislativou EU schválen jako potravina a krmivo pro ryby, drůbež a prasata, ale také proto, že je pro střední Evropu „typický“ oproti třeba cvrčkům (přirozené životní prostředí).

Firma Papek s.r.o. je certifikovaná farma i pro zpracování hmyzu do gastronomie. 

A odtud tedy pocházejí naše Křupavé červíky (tedy zatím nezpracovaní samozřejmě :) ).

Co na jeho byznys říká rodina a přátelé?

Když jsme se pana Papouška optali, jak se něj koukala rodina a přátelé, když s takovým nápadem přišel domu, řekl, že už byli na jeho nápady zvyklí. A spousta lidí se na to i dnes dívá jako na „šílenost“. Ale jak řekl, „Rodina a přátelé na to byli zvyklí, že mám nezvyklé nápady, proto mi věřili, že to mám promyšlené, a že to má logiku.“

Za nejtěžší zkoušku, kterou musel pan Papoušek překonat, považuje šestileté období, kdy mu nešlo odchovat červi potemníka. V té době uvažoval, že možná bude muset farmu zavřít. Vše ale svou pílí a vytrvalostí zvládl a farma je dnes největší v ČR.

Jak takový chov vypadá?

Chovatel hmyzu si nejdříve musí vyšlechtit své stádo, ze kterého následně získává potomstvo. To se vykrmí a prodá. Zní to sice jednoduše, ale prý by o tom mohl pan Papoušek mluvit hodiny! V minulém roce firma Papek s.r.o. vyprodukovala 60 tun moučného červa. Letos má produkci cca 6-7 tun moučného červa měsíčně.

Po schválení nařízení EU o nových potravinách, kdy byl moučný červ uznán jako potravina a kdy byl také uznán jako krmivo pro drůbež a prasata, poptávka po něm narostla na jeho farmě jen minimálně. Pan Papoušek to popisuje tak, že velcí zpracovatelé hmyzu (ať už krmného nebo potravinářského) si většinou hmyz chovají sami. Narostla tedy poptávka u malých zpracovatelů v tuzemsku.

A co konkurence na českém trhu? 

Pan Papoušek na českém trhu konkurenci nevnímá. A když jsme chtěli vědět, čím svůj hmyz krmí, řekl, že to je právě ta konkurenční výhoda, kterou má. Krmení, pro svůj chov, ladí několik let s různými univerzitami a je to prý „Alfa Omega“. Jak sám říká „Je to věda!“. Podstatné prý bylo se rozhodnout, zda bude prodávat hmyz do potravinářství. Potom se ho týkají mnohem přísnější pravidla krmení hmyzu. Nemůže například krmit potravinářským odpadem nebo otrubami. Tato pravidla by se ale dle něj měly v tomto roce změnit a termín „odpad“ by EU měla překlasifikovat. To  znamená, že některý potravinářský odpad již nebude odpadem (např. některé meziprodukty potravinářské výroby), ale bude se moci využít při výkrmu hmyzu. Pan Papoušek však moučného červa nevidí jako druh hmyzu, který by bylo vhodné takovým potravinovým odpadem krmit.

Jaký se bude trh s hmyzem vyvíjet?

Pan Papoušek je přesvědčen, že během několika málo let se jeho firma přeorientuje pouze na chov hmyzu určeného pro lidskou spotřebu. Umožní mu to prý legislativa EU a také chystané dotace z EU. Myslí si také, že v Evropě bude na trhu dominovat moučný červ, za ním daleko cvrček, a pak dlouho nic.

 

Věříme, že dozvědět se něco o našem dodavateli hlavní suroviny Křupavých červíků pro vás bylo přínosné a zajímavé, stejně jako pro nás! A kdo z vás ještě Křupavé červíky neochutnal, navštivte náš eshop.

 

Za WormUP, Silvie Satrapová.