Často kladené otázky ohledně Křupavých červíků a odpovědi na ně!

Často se setkáváme se stejnými dotazy od našich zákazníků a proto jsme se je rozhodli zveřejnit i pro vás ostatní.

Co je to za červa? 

Jde o larvu Potemníka moučného (Tenebrio molitor) přezdívaného také jako „moučný červ“. Potemník moučný má 4 stádia, vajíčko, larva (červ), kukla a brouk. Z toho je právě larva nejvhodnější ke zpracování.

Moučný červ, to máme doma ve špajzu.

Doma v mouce míváme spíše Zavíječe moučného. Ten dělá pavučinky a v dospělosti je to motýl. Potemník je brouk a v domácnostech se vyskytuje jen výjimečně. Najdeme ho ale u nás ve volné přírodě.

To ho chytáte na louce?

Potemník moučný pro naši výrobu se chová na hmyzí farmě v ČR. Je krmen extrudovanými obilovinami, bramborami a mrkví. Dá se říci, že nežere nic, co by nebylo vhodné i pro člověka.

To se jí živé? 

Larvy jsou velice rychlou cestou usmrceny a poté tepelně upraveny. Jsou tedy připraveny k okamžité spotřebě. Jíst živý hmyz považujeme za zbytečné a nechutné. Nikoho by ani nenapadlo chytnout si slepici a zaživa jí ukusovat nohu. Proto považujeme usmrcení a tepelnou úpravu za jedinou správnou cestu.

Nepřijdou tím sušením o vitamíny?

Musíme si uvědomit, že jde o maso a maso téměř vždy tepelně upravujeme, aniž bychom si tuto otázku kladli. Živočišné produkty totiž jíme především pro své výživové hodnoty a chuť. Tepelnou úpravou živočišných bílkovin dochází k takzvané denaturaci bílkovin, čímž se stávají stravitelnějšími a chutnějšími. Obdobně tento proces probíhá například při vaření vajíček.

K čemu se to hodí? Jak se to jí?

Křupaví červíci jsou pochutina, jako jsou například chipsy. Křupavé červíky proto doporučujeme jíst jen tak samotné, protože tak chutnají nejlépe. Někdo si je ale dává na chleba se sádlem, posype si jimi salát, nebo dá do polévky namísto krutonů. Do vlhké stravy je vhodné je doplnit až těsně před podáváním, jinak se připravíte o ten báječný prožitek křupavosti. Inspiraci najdete také na našem blogu v nejednom článku.

Jaké mají výživové hodnoty?

Křupaví červíci obsahují bezmála 60 % proteinu, a téměř 30 % tuků, kvalitativně podobným rybám. Z těchto důvodu jsou velice výživné. Více se dozvíte zde.

Kolik toho musím sníst, abych se najedl?

Jde především o pochoutku a ne o hlavní jídlo! Výživově jsou velice vydatní, ale žaludek jen tak nezaplní. Jsme zvyklí mít v žaludku nějaký objem a ten je třeba doplnit jinými potravinami, než jsou křupaví červíci. Přistupujme tedy ke Křupavým červíkům jako k originální pochutině.

To je smažené?

Nejprve je usmrtíme ve vroucí vodě, okořeníme a pak sušíme horkým vzduchem. Není nutné přidávat další tuky, které by je znehodnotili.

Jak to chutná?

Nejčastěji to lidé připodobňují k chipsům, oříškům, pražené kukuřici nebo ke škvarkům. Každopádně se není třeba obávat, že by nám zkazili chuť. Naši Křupaví červíci zachutnají téměř všem. Stačí nabrat odvahu. 

Jak to že je to duté?

Oproti například savcům má hmyz takzvaný „exoskelet“, tedy jakousi vnější kostru. Když jej tedy vysušíme, snížíme tím jeho objem téměř o dvě třetiny. Tento objem se nezmenší po obvodu, ale hmyz vyschne od svého středu. Proto jsou schránky téměř duté.

Proč se tomu říká potravina budoucnosti?

Planeta je aktuálně naším hospodařením velice přetěžována. V potravinářství je to zapříčiněno především masnou výrobou. Například oproti skotu spotřebuje hmyz tisícinu vody a mnohonásobně méně krmiva. Zároveň nezatěžuje planetu vysokými emisemi CO2. O jeho environmentální udržitelnosti si přečtete nás článek.

Proč je to tak drahé, když je to potravina budoucnosti?

Hmyz bude do dvaceti let levnější než kuřecí maso. V této chvíli je však dražší než hovězí. Důvodů k tomu je více, ale stručně je to tím, že jde o novou nezaužívanou potravinu. Je nákladné nabírat zkušenosti o výrobě i chovu metodou pokus omyl. Je náročné jednat se zákonodárci o bezpečnosti výroby. Asi největší část však stojí snaha přesvědčit společnost o tom, aby hmyz poprvé zkusili. Naším cílem je změnit myšlení většinové společnosti a nastartovat tak hmyzí potravinářství. Více než třetina z ceny každého zakoupeného pytlíku, jde právě do posilování povědomí ve společnosti. 

Zde je video, které o tomto tématu pojednává důkladněji.