Češi mění své stravovací návyky. Pomalu, ale jistě.

Trh s rostlinnými a jinými náhražkami masa a mléčných výrobků nejen v Evropě, ale v celém světě roste velkým tempem! A tento trend přichází i k nám!

Lidí, kteří přecházejí na vegetariánskou a veganskou stravu zejména v západní Evropě a USA neustále přibývá a to zejména teď v době pandemie Covid-19. Lidé měli čas přemýšlet nad tím, jak změnit svůj jídelníček a vylepšit svůj životní styl. Češi nezůstávají pozadu, i když své stravovací návyky mění pomaleji, než je tomu například ve skandinávských zemích. Jistě tomu přispívá i širší výběr rostlinných alternativ v obchodech (rozšíření tohoto sortimentu i do běžných supermarketů), na pultech se také můžete setkat i s více druhy potravin s hmyzím proteinem a zrychluje se výzkum pěstování masa.

Nárůst prodeje rostlinných náhražek mléčných výrobků a masa až o 355 %

V průběhu dvou minulých let vzrostly tržby z prodeje rostlinných alternativ zhruba o polovinu. Tedy na 3,6 mld. euro. Vývoj celosvětových maloobchodních prodejů je do roku 2030 odhadován na 161,9 mld. dolarů. Největší podíl na prodeji vegetariánských alternativ má v této chvíli Asie (46 %) následovaná Severní Amerikou (25 %), dále Evropou (22 %) a zbytek se dělí mezi Latinskou Ameriku a Afriku.

Jedná se zejména o výrobky ze sóji, hrachu nebo obilovin. V porovnání s masem, mají celkové prodeje zatím 2% podíl, to by se ale dle odhadů mělo v příštích deseti letech významně změnit.

Kdo je typickým spotřebitelem?

Spotřebitelé, kteří konzumují alternativy masa a mléčných výrobků, jsou zejména mladí lidé (18-35 let), kteří nemají předsudky a problém změnit své stravovací návyky. Jejich motivací je zejména snížit dopad konzumace masa na naše životní prostředí a vést zdravý životní styl. Kromě vegetariánů a veganů roste zejména počet tzv. flexitariáni, kteří maso a mléčné výrobky konzumují, ale svou spotřebu záměrně omezují. O tom se přesvědčujeme i my ve WormUP, ale rozhodně se nechceme omezit jen na mladé lidi! Naopak! Zábavu při pojídaní Křupavých červíků může mít každý a ještě k tomu dodá svému tělu kvalitní protein a zdravé tuky!

V České Republice se vegetariánskou či veganskou stravou živá cca 4 % lidí. Celkem 28 % spotřebitelů však plánuje omezit konzumaci živočišných výrobků. A za flexitariány se považuje už 1/5 obyvatel ČR! A nejedná se pouze o spotřebitele z větších měst, ale z celé ČR.

Na trend reagují obchodníci

Tento trend samozřejmě vidí i obchodníci a jistě jste už zaznamenali, že můžete najít různou škálu rostlinných či hmyzích alternativ i v běžných supermarketech. Některé supermarkety přivádějí na trh i výrobky pod svou privátní značkou.

Firma Nestlé, která už na trh dodává různé vegetariánské alternativy, se chystá uvést v tomto roce na český trh hrachovou alternativu tuňáku. Ovšem ani české firmy nezůstávají pozadu! K těm například patří firma Olma nebo firma Emco, která na trh letos uvedla hrachové náhražky masa. Ale i menší firmy jako Nemléko nebo Soyka. A samozřejmě nelze opomenout i české „hmyzí“ firmy WormUP, SENS nebo třeba Terraz.

Česko stále pozadu

I když se i nás trend již projevuje, stále jsme oproti západní Evropě pozadu. Tam už se totiž rostlinné a hmyzí alternativy nabízejí i v restauracích a fastfoodech. Také zaostáváme v rozmanitosti druhů potravin a přetrvávajících vyšších cenách. Důsledkem těchto vyšších cen může být malá konkurence na našem trhu, nižší objemy produkce, ale také to, že výrobci těchto potravin nedostávají žádné dotace oproti výrobcům produkující živočišné výrobky. To by se ale mohlo změnit s programem EU Farm to Fork, o kterém jsme vám také napsali. Díky němu vzniknou dotační programy pro výrobce rostlinných a snad i hmyzích alternativ.

Co jsou bariéry přijetí alternativních výrobků

Jako nejčastější bariéra je neinformovanost spotřebitelů o benefitech takových potravin a jejich rozmanitosti. Dále také fakt, že spotřebitelé nevědí, jak si takové potraviny připravit. A také cena.

Nevýhody rostlinných alternativ, jako výhody pro hmyz!

K velké nevýhodě rostlinných alternativ patří to, že se většinou jedná o vysoce zpracované potraviny. Tedy, při jejich výrobě se používá velké množství přidaných látek, což může být rizikové s ohledem na výskyt civilizačních chorob. To se ale netýká hmyzu! Ten se konzumuje celý a není potřeba jej nijak technologicky zpracovávat. Více se můžete dozvědět v našem článku.

Dalším negativem je, že rostlinné náhražky nemají kvalitní proteiny, jako jsou ty živočišné. Což je příležitost pro hmyz jako potraviny. Jak víte, je totiž zdrojem vysoce kvalitního proteinu, který u některých druhů dosahuje kvality proteinu hovězího. Také obsahuje zdravé tuky, vitamíny a minerály.

Další nevýhodou pro rostlinné náhražky je chuť. V tom má hmyz opět náskok. Jelikož se totiž jedná o živočišnou bílkovinu, tak například cvrček obsahuje hemové železo, které vytváří typickou chuť masa. Naši Křupaví červíci zase nejvíce připomínají pražené oříšky nebo křupky. Jen sami vyzkoušejte! :)

 

Celosvětový trend ústupu konzumace masa je pro WormUP samozřejmě pozitivní. A ještě více kvůli všem výhodám, které má oproti rostlinným náhražkám masa a mléka. Proto se letos chystáme na rozšíření našeho portfolia o zajímavé výrobky.

 

Za WormUP, Silvie Satrapová.

Zdroj: Ekonom, prosinec 2021