Děti a Křupaví červíci? Nepromítejme naše obavy z konzumace hmyzu do našich dětí

V našem předchozím článku, jste se mohli dozvědět, že ve Velké Británii začlenili na základních školách ve Walesu výuku o alternativních zdrojích proteinu. V tomto článku jsme se k tomuto tématu chtěli vrátit a ukázat, že Velká Británie není jediná, která tento krok udělala. A také se s vámi podělit o naši vlastní zkušenost s dětmi a jejich vztahu ke konzumaci Křupavých červíků. A tak tedy nepromítejme naše obavy z konzumace hmyzu do našich dětí. Naopak! Udělejme z nich novou generaci hmyzích strávníků!

Hmyz, jako přirozená součást potravy

Děti z tropických zemí konzumují hmyz jako něco naprosto normálního. Je součástí jejich každodenního života. Avšak v současné době se i v těchto zemích konzumace hmyzu postupně s mladší generací pomalu vytrácí. A to je rozhodně škoda! U nás se vytratila zcela. A proto teď snažíme hmyz, jako potravinu, navrátit i do naší evropské kultury. Dříve tu totiž také byla!

Jak už ale znáte z našich předchozích článků, potýkáme se zde s řadou problémů. Především tzv. fuj faktorem, který v nás vyvolává znechucení z konzumace hmyzu. Nebo také nevíme, jak takový hmyz připravit! No a spousta dalších jiných problémů … Ale vraťme se zpět k dětem. V současné době probíhají nebo již proběhly různé výzkumy ve školách, kde děti byly vzdělávány v oblasti alternativních zdrojů proteinů včetně hmyzu. Ve školách ve Velké Británii mají děti i možnost hmyz ochutnat ve školní jídelně v rámci jejich výuky. 

Jak jsme již zmínili, Velká Británie není jediná země, která se problematikou vzdělávání dětí ohledně konzumace hmyzu zabývá. Dalším příkladem je třeba Jižní Korea. V Jižní Koreji se povedlo zvýšit konzumaci hmyzu ze 143 miliónů amerických dolarů v roce 2011 na 259 miliónů dolarů v roce 2015. A to díky začlenění výuky ohledně konzumace hmyzu na školách. Také v Japonsku se snaží zvýšit konzumaci hmyzu tím, že na zemědělských středních školách mají výuku od hmyzích farmářů, kteří je učí, jak hledat a sbírat hmyz v horách a jak jej chovat doma. Tím chtějí v Japonsku zachovat tradiční konzumaci hmyzu.

U nás v Evropě byla v roce 2021 ve Švédsku vytvořena diskuzní skupina dětí ve věku 4-5 let. Děti na povídání o konzumaci hmyzu reagovaly různě. Některé byly zvědavé, další měly obavy. Výzkum zdůrazňuje důležitost výuky o konzumaci hmyzu u malých dětí. Aby již od malička chápaly problematiku současného neudržitelného procesu získávání potravin.

Dle výsledků těchto výzkumů je vidět, že pokud jsou děti vzdělávány v této oblasti, jsou pak mnohem více otevřeni konzumaci hmyzu (a jiným alternativním proteinům). Stěžejním tedy pro budoucnost konzumace hmyzu bude vytvoření vzdělávacích materiálů pro základní a střední školy. A hmyz prezentovat jako jednu z cest k udržitelné budoucnosti.

A co by dle akademiků mělo být součástí takové výuky?

  • Výuka pokrývající udržitelný chov hmyzu, krmení hmyzu, příprava hmyzu jako jídlo v zemích, kde je tradičně konzumován
  • Výuka o přípravě a konzumaci komerčních druhů hmyzu v zemích, kde není hmyz tradičně konzumován

Díky takovéto výuce se děti stanou nejvíce efektivními ambasadory v oblasti konzumace hmyzu. Pokud se nám je podaří přesvědčit, že stravování se hmyzem je zdravé, udržitelné, chutné a také „cool“, vznikne nám nová generace hmyzích strávníků. A to mi přesně chceme a hlavně potřebujeme, abychom si zachovali zdravou planetu. Děti pak samozřejmě také budou mít vliv na své rodiče, protože v dnešní době mají děti ve svých rodinách větší vliv, než tomu měli předchozí generace. Budou mít také vliv na své kamarády a jakmile vyrostou, na své děti.

Děti jsou mnohem více odvážné a bez předsudků

Ačkoliv děti jsou někdy vybíravé (některé více něž jiné), jsou také ti nejodvážnější! Nemají ještě předsudky a zbytečně vytvořené strachy ve svých hlavách, jsou spontánní. S tím se potkáváme často i my ve WormUP. Například, když objíždíme různé food eventy nebo veletrhy, není výjimkou, že k nám na stánek zavítá malé dvouleté dítě, které si bez ostychu sáhne do misky plné Křupavých červíků a pochutná si na nich. Zatímco jeho rodiče zděšením kulí své oči!

Konzumace hmyzu je pro děti, jako pro dospělé, velmi zdravá. Pomohla by tak řešit současné problémy s obezitou dětí. Místo nezdravých tyčinek, brambůrek a jiných podobných svačin, zkuste svým dětem do školy nebo na výlet nabalit Křupavé červíky. Děti zcela jistě zasytí, díky svému vysokému obsahu proteinu a zdravých tuků, pochutnají si, a ještě si užijí skvělou zábavu se svými kamarády.

Děti jsou pro nás ve WormUP velmi důležité, a proto jsou také našimi testery nových výrobků. Jsou totiž velmi upřímné! A to samozřejmě potřebujeme, i když ta pravda někdy může „bolet“! :D I proto jsme pro ně vytvořili dvě příchutě, a to Křupaví červíci Slaná skořice a naši novinku, Křupaví červíci Perníci. Sami jsme velmi často překvapení, jaké různé možné i (pro nás dospělé) nemožné kombinace, jsou schopni s Křupavými červíky vymyslet a za jídlo si připravit. Takový kečup s Křupavými červíky k párku nebo Křupaví červíci na palačince jsou pro ně úplně normální! A opět se vracíme k tomu, že my dospělí, máme různé předsudky a vzorce v hlavách, o tom, co se smí a co ne. A přitom taková palačinka s červíkem může být skvělá obměna nedělního obědu!

Zkuste to i Vy! Kupte svým dětem Křupavé červíky a nechte je samotné vymyslet, co s nimi udělají. Možná je zbaští jako zdravou svačinku a možná Vás překvapí úplně jiným kulinářským zážitkem!

 

 

 

Journal of Insects as Food and Feed [online]. 7. 2021 [cit. 2022-12-12]. ISSN 2352-4588. Dostupné z: https://www.wageningenacademic.com/doi/10.3920/JIFF2021.x007

THE POWER TO PESTER: WHY KIDS ARE KEY TO EDIBLE BUG ACCEPTANCE. Bugible [online]. [cit. 2022-12-12]. Dostupné z: https://bugible.com/2019/03/24/the-power-to-pester-why-kids-are-key-to-edible-bug-acceptance-almost-done/