Hmyz, medicína stará tisíce let

Hmyz, a získané látky z něj, byl a stále dodnes je různými kulturami používán jako léčivo lidmi po celém světě. Nepřidával se ale pouze jen do receptur medicín, ale měl také svou mystickou a magickou roli při léčbě řady nemocí. Věda již prokázala zdravotní účinky hmyzu, jako například imunologické, analgetické, antibakteriální, anestetické či antirevmatické. A zdá se, že hmyz stále představuje nevyčerpatelný zdroj pro farmakologický výzkum! Hmyz tedy má mnohem větší potenciál, než v hlavách mnohých z nás! Terapeutické použití hmyzu je nazývané entomoterapie.

Jak staré je užívání hmyzu v medicíně?

Hodně! Zmínky o užívání hmyzu jako léčiva se můžeme dočíst třeba v papyrusech ze starého Egypta datovaných do 16. stol. před naším letopočtem. V nich jsou popsány léky získané z hmyzu a pavouků. V čínské tradiční medicíně se zase více než 3 tisíce let používá bourec morušový jako lék k hojení infikovaných ran. Dnes je v Číně používáno 143 druhů léčivého hmyzu. O léčebném použití hmyzu se lze dočíst také v knize Naturalis historiae, ta pojednává o užití hmyzích léčiv ve starém Římě. V další knize, Materia medica, je vysvětleno používání štěnic proti horečce, rozemletí švábi s olejem proti bolestem uší, smažené cikády pomáhali při zánětech močového měchýře, sarančata a kobylky zapíjené vínem se užívaly při bodnutím štírem.

V Brazílii se hmyz běžně používal již od dob koloniálních. Nejméně 50 druhů hmyzu bylo používáno v lidovém léčitelství. Příkladem může být rozpouštění hnízd bahenních vos ve vodě. Tato směs se pak užívala k léčbě příušnic. Med používali k léčbě bolestí krku (to nám dodnes zůstalo, že?) nebo také k léčbě uštknutí hadem či pokousání psem. K léčbě kožních nemocí a astmatu se pil čaj z exoskeletonů kobylek nebo sušených kobylek. V Mexiku v současné době používají kolem 18 druhů různého hmyzu k léčbě tuberkulózy, černého kašle, problémů s játry, žaludkem a ledvinami. A zajímavostí budou jistě ploštice, které jsou v Mexiku považovány za afrodiziakum.

Jistě Vás napadne, že ani Afrika není výjimkou užívaní hmyzu jako léčiva. Těhotné ženy jedí prach z hnízd vos, díky kterému získávají potřebný vápník pro plod. V Somálsku používají kusadla termitů k sešívání ran. Dále je v Africe hojně užíván med k léčbě kašle či žaludečních potíží.

I v Evropě se hmyz používal jako léčivo, a to zejména v 17. století. Například olej získaný z chroustů léčil různé škrábance a rány, anebo se používal k léčbě revmatismu. Dospělí jedinci chroustů namočení ve víně byli zase dobří na léčbu anémie. Švábi léčili epilepsii.

Hmyz představuje nevyčerpatelný zdroj pro farmakologický výzkum

Historie je tedy velmi bohatou ukázkou toho, jak hmyz může pomáhat i v medicíně. Určitě bychom našli mnohem více příkladů a písemných zdrojů. A určitě by to stále nebyl vyčerpávající seznam, protože jak víme, dříve se veškeré znalosti předávaly spíše slovně než písemně. A přestože je entomoterapie prastará praxe, v současné době vzbuzuje zájem mnoha vědců, kteří vidí v hmyzu obrovský potenciál pro současnou medicínu, a to především jako přírodní léčivo. Opět se tedy navracíme zpět do minulosti, stejně jako u konzumace hmyzu, ještě do dob před tím, než pokrok lékařské vědy potlačil lidové vědomosti o léčivých účincích hmyzu.

Dle vědců, hmyz obsahuje „arzenál“ biologicky aktivních sloučenin, které například zabíjejí rakovinové buňky, zabraňují srážení krve, atd. Zajímavá je léčba povrchových a hloubkových ran pomocí červů. Červi se živí mrtvou tkání, kde se daří bakteriím, a které pak způsobují gangrénu. Červi do ran vylučují chemickou látku, která brání růstu bakterií. Tato léčba se používá například k léčbě nádorem usmrcené tkáně nebo u popálenin. Červi mají tři léčivé účinky: čistí rány, desinfikují rány a stimulují hojení ran. 

Toto je jen malá ukázka současných výzkumů. Je však zapotřebí zdaleka více výzkumů, aby se mohla vyhodnotit skutečná účinnost stovek druhů léčivého hmyzu pravidelně používaných v tradiční i moderní medicíně. Doufejme tedy, že se hmyzu dostane více pozornosti i v oblasti medicíny.

 

Pokud Vás zajímá trocha ta historie i hmyzu, mrněte také na článek o historii konzumace hmyzu. Dozvíte se, že to také není žádná "novinka". A jak už víte z našich článků, hmyz nemusí být používán pouze ve formě "mastiček", ale je to velmi zdravá potravina! Proto mrkněte na náš eshop a ochutnejte naše Křupavé červíky.

 

 

 

 

COSTA-NETO, Eraldo Medeiros. Entomotherapy, or the Medicinal Use of Insects. Journal of Ethnobiology [online]. 2005, 25(1), 93-114 [cit. 2023-02-08]. ISSN 0278-0771. Dostupné z: doi:10.2993/0278-0771(2005)25[93:EOTMUO]2.0.CO;2