Jak velký je evropský trh s hmyzem?

Dynamicky rostoucí trh

Trh s hmyzem je dynamicky rozvíjející se business, který každoročně roste o desítky procent. Děje se tak zejména proto, že konzumace hmyzu získala velkou pozornost médií, dále díky trendům ve stravování (organická strava, flexitariánství, proteinová strava, atd.). Nelze také opomenout vzrůstající důraz na udržitelnou produkci a větší dostupnost a možnost výběru hmyzích produktů.

V roce 2019 největší část evropského trhu zaujímal hmyz ve své „původní“ podobě. Tedy nijak zpracovaný, ale například pouze sušený (politý čokoládou, ochucený kořením, atd.), následovaly tyčinky a těstoviny s hmyzí moučkou.

V tomto roce se na trhu nacházelo cca 500 tun hmyzích produktů. Již toto číslo se může někomu zdát vysoké, ovšem budoucí odhady jsou mnohonásobně vyšší! V roce 2030 by trh mohl dosáhnout 260 000 tun hmyzích produktů na evropském trhu! Z toho největší část trhu by mohla zabírat moučka z hmyzu.

Graf růstu trhu s hmyzími produkty do roku 2030

Kolik je v EU hmyzích strávníků?

Avšak samotný nárůst produkce nestačí! Musí dojít i k nárůstu strávníků hmyzích produktů. V roce 2019 jich bylo asi 9 mil. na území Evropské Unie. Do roku 2030 je jejich počet odhadován na 390 mil., a to kvůli zlepšení vnímání hmyzu jako potraviny a také lepší dostupnosti hmyzích produktů.

Graf růstu konzumentů hmyzích produktů do roku 2030

Růst trhu = tvorba nových pracovních míst

Pozitivem růstu tohoto relativně nového trhu je vytvoření nových pracovních míst a nárůst investicí. Vznikají tak nová pracovní místa související přímo s produkcí a zpracování hmyzu, ale také pracovní místa se specializovanou administrativou, logistikou, prodejem, atd.

V současné době na evropském trhu najdeme zejména teprve začínající menší firmy, které se specializují na určité aktivity s pojené s konzumací hmyzu. Na chov a usmrcení hmyzu je zaměřeno asi 36 % firem, na zpracování hmyzu do meziproduktu 28 % firem, na zpracování hmyzu do finálních produktů 36 % a prodej zajišťuje kolem 3 % firem.

Graf podílu hmyzích firem na trhu dle jejich velikosti

Trh je tvořen zejména mikropodniky. Ty zabírají 81 % celkového trhu. Malé podniky tvoří 16 % a 3 % střední podniky.

A jak si na tom stojí WormUP?

V roce 2019 od svého založení jsme zpracovali 1,5 tuny moučného červa

V roce 2020 už to bylo o tunu více, tedy  2,5 tuny moučného červa, ovšem čísla by mohla být ještě vyšší nebýt pandemie Covid. 

V roce 2021 plánujeme zpracovat cca 10,5 tuny moučného červa

Jsme pyšní na naše úspěchy a vážíme si každého nového i stávajícího zákazníka. Důkazem spokojenosti našich zákazníků je i certifikát Ověřeno zákazníky kde máme 100% spokojenost!!!! :-D 

Pokud jste ještě naše Křupavé červíky nevyzkoušeli, mrkněte na náš eshop!

Hodnocení WormUP na Heurece