Proč je konzumace hmyzu v Evropě stále tak drahá?

Možná jste konzumací hmyzu nepolíbení, ale rádi byste jej vyzkoušeli. Anebo jste již „hmyzí znalci“ a rádi byste začlenili hmyz a výrobky s hmyzím proteinem pravidelně do svého jídelníčku. Ale zatím Vás odrazuje cena takových výrobků. Možná jste také navštívili některé asijské země, kde jste si na ulici koupili grilované cvrčky na špízu „za pár kaček“. A pak se opět vracíte k otázce ceny hmyzu a výrobků s hmyzím proteinem u nás v Evropě. 

Ano, i přes své úžasné benefity, jako je udržitelnost konzumace hmyzu a nutriční hodnoty jedlého hmyzu, je hmyz u nás stále dražší alternativou proteinu. Teď máme namysli v porovnáním s kuřecím, vepřovým či hovězím masem. Co se týká různých rostlinných alternativ proteinu, ceny se u takových výrobků až tak lišit nemusí.

Cena tedy představuje jeden ze zásadních problémů konzumace hmyzu, pokud se má stát běžnou součástí našich evropských a severoamerických jídelníčků. V tomto článku bychom se vám rádi pokusili vysvětli problematiku cen jedlého hmyzu a výrobků z něj. Abyste pochopili, že chovatelé a prodejci jedlého hmyzu, si na své výrobky opravdu nedávají úmyslně vysoké marže, ale že cena hmyzu je odrazem několika faktorů.

Problémy hmyzích farem

V současné době neexistuje dostatek hmyzích farem. Jedlý hmyz je tedy zatím produkován v malém měřítku. Jedná se většinou o farmáře, jako jednotlivce, nebo malé firmy. To samozřejmě zásadně zvyšuje výrobní náklady, protože příjem z malého počtu chovaného hmyzu musí pokrýt režijní náklady na provoz farmy a výrobních zařízení. 

A teď vás možná některé napadne, aha, a jak teda může jíst velká část světa hmyz, když ho vlastně není dostatek. Odpovědí je, že jedlého hmyzu dostatek je, ale pro naše (mohli bychom říct „evropské a severoamerické“) potřeby, musí být hmyz chován na speciálních farmách se speciálním vybavením a velmi přísnými podmínkami. A takových farem není zatím dostatek. Hmyz tedy pro naše účely nelze sbírat někde v přírodě, jak to stále některé kultury na světě dělají. A musí pocházet ze specializovaných farem. 

Farmy nejsou automatizované a neexistují standardizované metody

Jediným problémem hmyzích farem není jen to, že jich máme málo, ale také to, že nejsou zatím většinou automatizované. Jelikož jsou farmy s jedlým hmyzem stále na počátku, je tedy speciální vybavení farem velmi nákladné. Také trpíme nedostatkem standardizovaných výrobních metod. Každý farmář si tedy musí vyvinout svůj vlastní systém a procesy chovu hmyzu, což je časově náročné a finančně nákladné. Je vlastně takový pokus omyl, než farmáři zjistí, jak na to. A to také výrazně zvyšuje náklady chovu hmyzu. Příkladem může být i náš dodavatel moučných červů, pan Papoušek, kterému trvalo řadu let, než vyvinul krmnou směs pro moučné červy. O své těžce získané know-how se mu samozřejmě dělit s dalšími moc nechce, což je pochopitelné, protože ho to stálo neskutečné časové a finanční úsilí.

Legislativa a regulační normy

K snižování ceny jedlého hmyzu nepřispívají ani přísné regulační normy a předpisy, které se vztahují na potravinářské výrobky s obsahem hmyzího proteinu. Dodržování takovýchto předpisů může být pro chovatele hmyzu a malé start-upy s hmyzími výrobky velice finančně i časově náročné.

Problémy na straně poptávky po jedlém hmyzu

Dalším faktorem je samozřejmě strana poptávky, která sice v posledních letech roste, ale stále není taková, jakou bychom ji potřebovali nebo si přáli mít (a to nejenom kvůli snížení nákladů, ale protože především věříme v konzumaci hmyzu jako naší jednu cestu k udržitelné budoucnosti). Takže i přes současnou popularitu jedlého hmyzu, stále zůstává specializovaným či exklusivním produktem. Trh s jedlým hmyzem je zatím mnohem menší, než trh s „tradičními“ zdroji proteinu, jako je trh s dobytkem. Z ekonomie tedy víme, že čím méně zákazníků je ochotno si výrobek koupit, tím bude jeho cena vyšší. A že jste si ještě žádný hmyzí výrobek nekoupili? Na co ještě čekáte? Mrkněte na náš e-shop s Křupavými červíky!

Hmyz, jako „normální“ potravina

Je tady ale jedna velmi zajímavá úvaha. Co se stane s poptávkou, když jedlý hmyz a výrobky z něj zlevní? Přibude opravdu více hmyzích strávníků nebo naopak? Z jedlého hmyzu se najednou stane „normální“ potravina. Už nebude luxusní pochoutkou a jistě tak hmyzí trh přijde o řadu zákazníků (tzv. inovátorů, více o nich se můžete dozvědět zde)! 

Jedním takovým výzkumem se zabývali němečtí a švýcarští vědci. Přišli s výsledky, že účastníci výzkumu pozitivněji hodnotili výrobky s hmyzím proteinem s vyšší cenou. Autoři výzkumu dospěli k závěru, že snižování cen jedlého hmyzu nemusí přinést tolik očekávaný pozitivní účinek, tedy zvýšení poptávky po něm. Tvrdí, že zatímco vyšší ceny můžou v krátkodobém hledisku negativně ovlivnit poptávku, v dlouhodobém hledisku by ji naopak mohly pomoci změnou postoje spotřebitelů k hmyzu. Stejně jako se to stalo u jiných luxusnějších potravin, jako se sushi, krab či humr. 

 

My se spíše přikláníme k první variantě, a to, že bychom si přáli zlevnění hmyzího proteinu. Aby se mohl stát dostupným pro všechny a stal se „normální“ potravinou, kterou si může dovolit každý z nás. Kolikrát za týden, měsíc, rok si totiž koupíte například luxusní láhev vína? Snížení nákladů na produkci hmyzu bude pravděpodobně ještě nějakou dobu trvat. Ale v určitém bodě se to povede, protože chov hmyzu je mnohem méně náročnější na zdroje (množství půdy, krmení a vody), takže je pouze otázka času, kdy se povede snížit všechny ostatní náklady a zvýšit spotřebitelskou poptávku. My ale, věříme, že to spíše dříve, než později!

 

 

 

 

BERGER, Sebastian, Fabian CHRISTANDL, Christina SCHMIDT a Christian BAERTSCH. Price-based quality inferences for insects as food. British Food Journal [online]. 2018, 120(7), 1615-1627 [cit. 2023-02-10]. ISSN 0007-070X. Dostupné z: doi:10.1108/BFJ-08-2017-0434  

WHY ARE EDIBLE INSECTS STILL SO EXPENSIVE?. Party Bugs [online]. [cit. 2023-02-10]. Dostupné z: https://www.partybugs.com/en/why-are-edible-insects-still-expensive/