Smysl WormUP

Kdy a proč jste svou značku založili? 

Libor: Všechno to začalo začátkem roku 2018. Tehdy jsme věděli pouze to, že budeme dělat potraviny z hmyzu. Dávalo nám to smysl především z pohledu ekologie. Hmyz totiž zatěžuje naší planetu mnohem méně než jakákoli jiná živočišná výroba. Trvalo nám 1.5 roku, než jsme se skutečně rozhodli pro to, že budeme vyrábět Křupavé červíky a zajistili pro to nezbytná povolení. Výroba Křupavých červíků byla spuštěna v srpnu 2019. 

 

Kdo stojí za vaší značkou?

Chceme představit konkrétní osoby a jejich poctivé produkty. Ideálně, pokud máte a pošlete nám fotografii, kde jste vyfocení i se svými produkty. Fotografii bychom chtěli sdílet na sociálních sítích. Nemusí to být přímo portrét, klidně foto z „práce”. Bylo by dobré, kdyby byla vidět osoba a produkt. Ale není to povinnost, vystačíme si i s obrázky vašich produktů.

Libor: Jsme rodinná firma v tom pravém slova smyslu, protože v současné době jsme Eva a já jediní dva stálí zaměstnanci naší firmy. Máme kolem sebe ale velký tým kolegů na dohodu, nebo formou outsourcingu. Bez nich by jsme to nezvládli.  

 

Na čem vám nejvíce záleží?

Libor: Podle mě nejvíce záleží na tom, dělat věci proto, že to člověku dávají hlubší smysl a ne jen pro peníze. Jedině tak totiž člověk dokáže překonat překážky i ve chvíli, kdy se věci nevyvíjí zrovna tak jak by si přál. 

Pro mě je celý ten smysl v tom, že chci ukázat lidem, že hmyz může být alternativou živočišné výroby, a že to může chutnat opravdu skvěle. Dáváme si proto záležet na tom, abychom vyráběli Křupavé červíky tak dobré, aby si je ihned každý zamiloval. Těší nás pak množství pozitivních recenzí, které dennodenně dostáváme :-)

 

Jak vypadá taková výroba Křupavých červíků?

Libor: Byla to dost dlouhá cesta než jsme si ustálili kvalitu do takové míry jako je teď. Lidé si často myslí, že červíky prostě usušíme, okořeníme a je to, ale tak snadné to není. Začíná to již výběrem kvalitních červíků z chovu. My je dostáváme už vyhladovělé, aby měli prázdný trávící trakt. Potom projdou důkladným tříděním, které věřte nebo ne, provádíme ručně. Pak se červíci uvaří a nakonec usuší. Je ale potřeba přesně dodržet časy a teploty, protože je snadné je připálit, nebo nedodělat. Je to jako by jste dělali tisíc steaků najednou a všechny musí být medium :-). Nakonec je okořeníme, což opět není tak snadné, protože tím, že je nesmažíme na oleji, tak na nich koření snadno nedrží. Je to celé celkem věda, ale ta chuť stojí za to!   

 

Odkud pochází Vše suroviny?

Libor: Nechceme hmyz dovážet ze zahraničí, tím bychom zničili tu ekologickou myšlenku, na které celý WormUP stojí. Červíci pochází z moravské farmy. Je to v této chvíli stále jediná farma, která splňuje kvalitativní normy pro hmyz do potravinářství. Vše zpracováváme v Blansku Kousek od Brna. Jediné co pochází ze zahraničí jsou některá koření. Například českou skořici nebo kari bychom asi těžko hledali.