Červíci i pro vaše domácí mazlíčky, aneb hmyzí revoluce v krmení pro zvířata

Hmyz rozhodně není potravinou jen pro lidi, ale je také tím nejpřirozenějším zdrojem proteinů pro většinu zvířat. Proto se sním dnes můžete setkat v různých krmivech pro psy, kočky, ale také jim můžete hodnotně doplnit krmení hlodavců, plazů, ježků a zejména také ptáků. 

Krmením pro zvířata, domácí i chovná, se zabývá česká firma Underground Food s.r.o. Za roky jejího existování se její portfolio značně rozrostlo zejména o výrobky s obsahem hmyzího proteinu. A dnes se o ní můžete dozvědět něco víc v našem rozhovoru s Luborem Lacinou, spolumajitelem firmy.

Lubore, můžete čtenářům ve zkratce říct, jak, kdy a proč firma Underground food vznikla? Jak dostala svůj název a čím se zabývá?

Když jsem uvažoval co dělat po dosažení nejvyšší akademické pozice profesor a zároveň jsem oslovil svých 50 let, rozhodl jsem se splnit svůj sen z počátku 90. let a vyzkoušet si podnikání. Hledal jsem obor, který je dostatečně bláznivý a má potenciál velkého růstu. V té době se začalo více mluvit o potravinách nového typu, mezi které patří i hmyz. Díky poznatkům a ochutnávkám hmyzu organizovaných paní docentkou Borkovcovou na Mendelově univerzitě v Brně jsme se s mými společníky rozhodli začít právě v oblasti produkce výrobků s hmyzím proteinem. Máme globální ambice a proto i mezinárodně srozumitelný název firmy.

Na jaké trhy se firma orientuje? A jaké výrobky firma nabízí a pro jaká všechna zvířata jsou?

Od začátku je naším cílem vyrábět potraviny s hmyzím proteinem. Legislativa v této oblasti je však nepřehledná, státní úřady typu veterinárních správ zatím hledají přístup ke zcela nově se vytvářejícímu trhu. Období, kdy bude vstup na trh s potravinami již vyjasněn, jsme se rozhodli využít pro produkci v segmentu petfood. To je jeden z nejrychleji globálně rostoucích trhů a krmiva s hmyzím proteinem byla na evropském trhu v době založení firmy spíše bílou vránou. Naší strategií je výroba krmiv, kde vždy nahradíme tradiční živočišné zdroje proteinu, jako masokostní moučka, kvalitním zdrojem hmyzího proteinu. Naším dalším hlavním partnerem při vývoji a testování nových produktů jsou zoologické zahrady. Velmi rychle jsme se stali jedničkou v produktech s hmyzím proteinem na českém a slovenském trhu, ale máme silnou pozici i v zemích jako je Německo, Francie, Itálie nebo Španělsko. Také se snažíme vyvíjet krmivo pro drůbež. Zde jsme společně s Mendelovou universitou v Brně spolupracovali na řadě výzkumů, ze kterých vyšlo speciálně navržené krmivo pro drůbež s obsahem moučného červa.

Jak firma začínala, co musela překonat a kde je teď?

Naším prvním a současně nejprodávanějším produktem jsou sušené larvy moučného červa. Největší překážkou je přesvědčení zákazníků o výhodách hmyzího proteinu oproti tradičně užívaným krmivům. Za úspěch jde považovat skutečnost, že se firmě daří každý rok několikanásobně zvyšovat tržby a vstupovat na nové trhy a uvádět na trh nové výrobky na bázi hmyzího proteinu.

Když jste začínal, jistě si o Vás spousta Vašich kamarádů, možná i rodinných příslušníků, muselo myslet, že jste blázen. Jak Váš byznys vnímají teď?

Obdivují, že jsem se do podnikání v tak pozdním věku pustil a v oboru, který je zcela mimo mainstream. Jsou překvapeni, jak se firmě daří zvyšovat tržby a obsazovat evropské trhy.

Měl jste někdy pocit, že to chcete vzdát?

Ano. Od začátku rozvíjíme firmu jen s využitím vlastních rodinných úspor, a částka, kterou jsme to rozvoje vložili, již významně překročila cílovou úroveň, kterou jsem na začátku byl ochoten na rozvoj investovat. Na začátku jsme věnovali většinu času a financí vývoji unikátní technologie na zpracování živého hmyzu do podoby pasty. Trh však nebyl v té době na cenu tohoto unikátního produktu připraven. Mám ale štěstí na své spoluvlastníky. Jeden z nich, Radek Schmied, mě vždy přesvědčí, že podnikání po padesátce, a v tak novém oboru, má být hlavně zábavou a je třeba si té příležitosti užít. Tak se o to plnými doušky snažím.

Proč by lidé měli krmit své domácí mazlíčky hmyzem nebo výrobky z nich? V čem je pro ně prospěšný?

Hmyz je v přírodě pro řadu zvířat přirozenou součástí jídelníčku. Hmyz má srovnatelnou výživou hodnotu jako hovězí maso, ale má zároveň unikátní složení nenasycených aminokyselin a tuků. Hmyz má díky svému charakteru celou řadu homeopatických pozitiv na zdraví zvířat a například i kvalitu střevní flóry. Hmyz je také svým charakterem mnohem méně náročný na spotřebu krmiv a vody ve srovnání například s produkcí hovězího nebo vepřového masa. Nahrazením tradičních zdrojů bílkovin hmyzím proteinem tak každý může přispět k eliminaci negativních dopadu masové živočišné produkce. 

Hmyz, jako alternativní zdroj proteinu je také velice vhodný pro psy, které v dnešní době trpí alergiemi především na drůbeží protein. Je tedy hypoalergenním zdrojem proteinu. Také pro kočky je důležitý, protože obsahuje taurin, který se do jiných krmiv přidává synteticky. Proto jsme se teď nově pustili do pamlsků pro psy s hmyzím proteinem a pracujeme i na něčem pro kočky.

Většina vašich výrobků s obsahem hmyzího proteinu obsahují moučného červa. Proč právě moučný červ?

Moučný červ je přirozenou součástí lidské civilizace od té doby co pěstuje a využívá pro svou obživu obilniny. Moučný červ má také ze všech druhů hmyzu, schválených pro výživářské účely, nejlepší výživové hodnoty.

V tomto roce jste vstoupili na trh s pamlsky pro psy s hmyzím proteinem. Co bude příště? Co je priorita Underground Food v následujících měsících?

Jedním z nejpoužívanějších způsobů uchování vysoké výživové kvality potravin, ale i krmiv je konzervace. Výzvou je otestovat technologii a uvést na trh konzervy s moučným červem a doplnit tak portfolio nabízených produktů o zcela novou výrobkovou řadu.

 

Pokud tedy máte domácího mazlíčka, určitě se podívejte, jak i jemu můžete vylepšit jídelníček hmyzem nebo výrobky, které hmyz obsahují. Společně si pak můžete večer u televize naservírovat WormUP Křupavé červíky a pro vaše domácí miláčky třeba moučné červíky od Underground Food.