Už nevíte, co pod stromeček? Co takhle jedlý dárek s Křupavými červíky?

Jedlý dárek s Křupavými červíky nejen pobaví, ale bude také zaručeně chutnat! Připravili jsme si pro vás hned tři. Jeden slaný a dva sladké. Anebo si recepty připravte jen pro sebe.

Slaná granola s Křupavými červíky

Spousta z nás ráno ráda snídá sladkou granolu neboli muesli s mlékem či jogurtem. Ovšem zkoušeli jste už granolu slanou? Třeba na salátě nebo do krémové polívky? Pokud ne, připravte si hned dvě dávky! Jednu pro sebe a druhou jako dárek pro Vaše blízké! Ale pozor, hrozí, že příští rok si o ni napíší Ježíškovi znovu!

Suroviny:

Křupaví červíci (pro milovníky pikantnějších chutí vyzkoušejte příchuť Habanero nebo Chilli, pro ostatní třeba Česnek nebo klasickou Sůl)

Granola s Křupavými červíky200 g ovesných nebo jiných vloček

100 g ořechů - mandle, vlašské, lískové (kdo co má rád nebo přidejte vše)

100 g slunečnicových semínek

100 g dýňových semínek

70 g rozinky a brusinky

20 g sezamových semínek

4 lžíce javorového sirupu nebo medu (doporučujeme javorový sirup, dodá granole opravdu výtečnou chuť)

1 bílek (lze i bez něj)

50 ml olivového oleje

Snítky čerstvého tymiánu a rozmarýnu

1 lžička pepře

1 lžička soli

Skleněné (zavařovací) láhve

Postup:

Začneme předehřátím trouby na 160°C. Vezmeme velkou mísu a v ní smícháme ovesné vločky, pepř a sůl. Pak přidáme bílek, javorový sirup a olej. Důležité je vše dobře promíchat. Všechny semínka, ořechy, tymián a rozmarýn přisypte k vločkám a opět dobře promíchejte, aby se vše krásně spojilo. Směs rozprostřeme na plech s vyšším okrajem a vyloženým pečícím papírem. Uhladíme ji a pečeme ve vyhřáté troubě cca 15 minut. Pak granolu promícháme a pečeme znovu 15 minut. Po vychladnutí granoly do ní přimícháme opatrně Křupavé červíky a dáme do pěkných skleněných lahví. Nejlépe průhledných, ať všichni hned vidí, že se nejedná o žádnou nudnou granolu!

Dortová lízátka s Křupavými červíky

Dortová lízátka se v poslední době staly velmi populárními, proto jsme se je rozhodli trochu zpestřit a připravit je jako perfektní (nejen) vánoční dárek s Křupavými červíky.

Dortová lízátka s Křupavými červíkySuroviny (cca 15 ks) na korpus kuliček: (můžete případně použít i svůj oblíbený recept na korpus)

67 g cukru

67 g hladké mouky

33 g másla

33 g bílého jogurtu

½ vajíčka

½ sáčku vanilkového cukru

½ lžička kakaa

½ sáčku prášku do pečiva

2 lžíce marmelády (meruňková, jahodová či jiná oblíbená) nebo krému z vyšlehaného mascarpone s cukrem nebo máslového krému

Suroviny na zdobení kuliček:

Křupaví červíci (doporučujeme příchuť Perníci, Slaná skořice, ale třeba i Chilli)

Čokoládová poleva (bílá, mléčná, hořká, dle toho, co máte rádi)

Další jedlé zdobení a mašle na špejle (nemusí být)

Tlustší špejle

Dortové kuličky s Křupavými červíkyPostup:

V míse spolu smícháme všechny ingredience na korpus kuliček. Pomůžeme si kuchyňským robotem. Těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme cca 15 minut na 175°C. Následně necháme vychladnout. Vychladnutý korpus rozdrtíme nadrobno. Přidáme džem či mascarpone či máslový krém a vše dobře promícháme. Směs musí vytvořit modelovací hmoto, proto marmeládu či krém přidáváme postupně. Pak ze směsi vytvarujeme kuličky s průměrem 2 cm. Kuličky dáme do mražáku na 10 min, aby hezky ztuhly.

Mezitím si rozpustíme čokoládovou polevu ve vodní lázni. Následně namočíme konec špejle v polevě a napíchneme na ni kuličku. A pak namočíme do polevy i celou kuličku. Ihned se pustě do zdobení Křupavými červíky (případně dalšími jedlými zdobením), dokud je čokoláda stále rozteklá. Kdo chce, může po ztuhnutí čokolády na špejle navázat mašličky. Nebo můžete kuličky jen tak položit na pěkný tác a zabalit do celofánu. A dárek je na světě!

Marokánky s Křupavými červíky

Marokánky. Kdo by neznal tuto vánoční klasiku? Ale co z ní letos udělat NEklasiku? A třeba ji zabalit do celofánových pytlíčků jako dárek?

Suroviny na základ marokánek (cca 40 ks):

Marokánky s Křupavými červíky15 dkg vlašských ořechů

10 dkg kandovaného ovoce

¼ mléka

4 dkg hladké mouky

5-7 dkg cukru

8 dkg tuku (máslo nebo Hery)

Suroviny na zdobení:

Křupaví červíci (doporučujeme příchuť Perníci a Slaná skořice, pro netradičnější verzi Chilli a Sůl)

1 čokoládová poleva

Pro netradiční verzi vločky chilli, hrubozrnná sůl 

Průhledné celofánové pytlíčky a mašle

Postup:

Ořechy rozdrtíme válečkem (nechceme úplně malé kousky). Do vodní lázně dáme mléko a tuk. Mícháme do rozpuštění tuku. Dále přidáme do směsi cukr a vmícháme metlou mouku. Vše necháme chvíli povařit až do chvíle, kdy značně směs houstnout. Přidáme ořechy, ovoce a vše mícháme až do opravdu husté směsi.

Poté kávovou lžičkou děláme hromádky a dáváme na pečící papír (v troubě se hromádky rozjedou na placičky). Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C cca 10-15 min až do zezlátnutí. Necháme zchladnout na pečícím papíru. Následně sundáme a namáčíme v rozpuštěné čokoládové polevě. Než poleva zaschne, ozdobíme Křupavými červíky, případě zrnky soli a vločkami chilli. Až jsou marokánky zcela zaschlé, rozdělíme je do celofánových pytlíčků, zavážeme stužkou a dáme pod stromeček. Nebo jen tak naservírujeme na vánoční tabuli společně s dalším cukrovím!

 

A jak se Vám to povedlo? A co na netradiční dárky či občerstvení Vaši blízcí? Podělte se s námi!