WormUP slaví 3. narozeniny!

18. 3. 2022 jsme u nás ve WormUp oslavili naše třetí narozeniny! Tedy třetí výročí od založení firmy WormUP. Tři roky uplynuly jako nic a když se ohlédneme zpět, musíme říct, že to byla jízda a za námi je pořádný kus práce!

A jak to všechno začalo? První aktivity WormUP (v té době ještě firma neexistovala, takže spíše první aktivita Libora s Evou) se odehrály již v roce 2017, kdy si koupili první várku moučných červů na testování a experimenty. V roce 2018 přišli s něčím, jako zapečený hmyz. No a 18. 3. 2019 už tady máme oficiálně založenou firmu WormUP! Ve firmě ze začátku pracoval jen Libor a Eva Sloupenští.

Samozřejmě bylo potřeba najít místo, kde bychom Křupavé červíky připravovali. Naši první hmyzí kuchyni jsme otevřeli v Brně v květnu 2019. Jelikož však byla jen 33 mvelká a Křupaví červíci se stali mezi našimi prvními zákazníky oblíbené, brzy nám přestala stačit. A tak jsme novou kuchyni, tentokrát již 200 mvelkou, otevřeli v roce 2020 v Blansku. Prvně jste od nás mohli ochutnat Křupavé červíky s chilli, solí a česnekem. V roce 2020 jsme přidali příchutě slaná skořice a kari.

Začátky WormUP nebyly vůbec jednoduché. Na trh jsme totiž přišli s novou potravinou, kterou u nás nikdo neznal (kromě dobrodružných zážitků z cestování po Asii). Vůbec jsme nevěděli, jak takovou potravinu prodávat. Pouze jsme se domnívali a kolikrát špatně! Tak například, původně jsme Křupavé červíky zamýšleli jako křupání do hospody pro chlapy, kteří se navzájem budou hecovat. Avšak opak byl pravdou! Mnohem častěji jako první ochutnají Křupavé červíky ženy! A také jsou to mnohem častěji ženy, které nakupují Křupavé červíky na našem eshopu. Shodli jsme se na tom, že to asi bude tím, že jsou ženy obecně zvědavější. A když jsme jim na různých food festivalech vysvětlili, že Křupaví červíci s česnekem chutnají jako brambůrky, hned si to chtěly „ověřit“. Pak zjistily, že je to pravda, no a jejich polovičky už nemohly zůstat zahanbeni :)

Prvního food festivalu jsme se zúčastnili v srpnu 2019 a zjistili jsme, že je to jedna z nejúčinnějších forem prodeje nové potraviny, jako je hmyz. A to zejména proto, že jsme byli v přímém kontaktu se zákazníky, mohli jsme je s Křupavé červíky seznámit a vysvětlit jim benefity konzumace hmyzu. Zároveň jsme se i my učili, z čeho zákazníci mají strach, co se jim líbí a byla to pro nás zábava sledovat, jak se nejprve účastníci food festivalů odhodlávali ochutnat, pak si vzali jednoho červíka a následně celou hrst. Jsme tedy velmi pyšní, že jsme se za ty roky naučili hmyz jako novou potravinu prodávat a hlavně také, že jsme přispěli k edukaci naší společnosti ohledně konzumace hmyzu.

Rok 2020 byl pro nás velkou zkouškou a jsme hrdí, že jsme ho jako začínající firma „přežili“. Jen co jsme našli první obchodní partnery, zejména vinotéky a fitka, přišel kovid a my mohli začít nanovo! Naštěstí se nám podařilo rozjet náš online eshop a díky vám, našim zákazníkům, jsme na trhu zůstali. Velmi nás těší, že na Heuréce si dlouhodobě držíme 100% spokojenost! V roce 2020 o nás také napsali ve Forbes a věřte, že na to jsme opravdu hrdí!

Důležitým momentem pro nás byl rok 2021, kdy EFSA konečně schválila moučného červa jako bezpečnou potravinu pro celou EU. A tak jsme nezůstali s našimi Křupavými červíky jen u nás, ale už si je také mohou zákazníci koupit na Slovensku nebo v Polsku. Ovšem s těmito dvěma státy se nespokojíme! V lednu tohoto roku jsme se zúčastnili velkého veletrhu sladkostí a pochutin ISM v Kolýně nad Rýnem pod záštitou Czech Trade. Díky tomuto úspěšnému veletrhu se nám otevřel evropský trh, ale už teď víme, že lehké to tedy rozhodně nebude! Tak jak jsme museli naučit červíky jíst Čechy, budeme je muset naučit jíst zbytek Evropy. Stále se nám také ozývá více zájemců o privátní značky.

V roce 2021 jsme se stali Firmou roku v Královehradeckém kraji a Potravinářem roku v Královehradeckém kraji. Tyto dvě ocenění pro nás znamenají opravdu hodně a doufáme, že u těchto dvou jen nezůstaneme :)

A co dál? Rozhodně se můžete těšit na nové produkty a také hmyzí prášek.

Na závěr bychom chtěli poděkovat za přízeň všech našich zákazníků. Díky vám se nám za rok 2021 podařilo zpracovat 10,5 tuny moučných červů. A moc se těšíme kam se společně dostaneme v následujících měsících a rocích.