Snědl 9 tisíc sušených červíků

Brno, 3. března 2021 – Český rekordman v pojídání Jaroslav Němec vytvořil ustavující rekord v jedení hmyzu. Ve středu 3. března v prostorách Moravské banky vín snědl až 9158 sušených larev potemníka moučného za rekordních 30 minut a 55 sekund. Sušené larvy známé jako Křupavé červíky mu dodala firma WormUP, která se na výrobu pochoutek z hmyzu specializuje již od roku 2019.

Maxijedlík Jaroslav Němec vytvořil ve středu 3. března v Moravské bance vín v Brně ustavující světový rekord v pojídaní červů. Za 30 minut a 55 sekund snědl 9158 sušených larev potemníka moučného, tedy celkem 241 gramů Křupavých červíků od firmy WormUP. Vybíral z pěti příchutí: sůl, česnek, chilli, kari a slaná skořice. S pojídáním hmyzu už má zkušenosti z minulosti, nikdy však nezkoušel sníst takové množství. „Křupaví červíci jsou na rekord v pojídání hodně těžká výzva, jedna z největších, co jsem kdy měl. Ono to nevypadá, ale sníst takové množství dá člověku zabrat jak v kousání, tak pak se spolknutím. Nejhorší bylo, když mi skořápka z červíků několikrát uvízla v krku. Jsem rád za možnost vyzkoušet pojídání Křupavých červíků a těším se na další výzvu od Libora a Evy Sloupenských“, hodnotí maxijedlík Jaroslav Němec.

Potemník moučný, tedy jeho larvy, byly uznané Evropskou unií jako potravina nového typu už v roce 2018. Firma WormUP je nakupuje z certifikované hmyzí farmy na Moravě. Larvy se chovají ve velmi čistém prostředí. Krmí se extrudovaným obilným šrotem a drcenou zeleninou. Po vykrmení projdou několikadenní očistnou hladovkou. Pak se krátce povaří v horké vodě, usuší a následně dochutí.

Jedlý hmyz představuje dokonalý zdroj živočišných bílkovin. Má jich v sobě až 50 % obsahu. Bonusem navíc je až 30 % nenasycených mastných kyselin, spousta vápníku, železa a zinku. Obsahem výživných látek hmyz dokonce překoná kuřecí nebo vepřové maso. Je taky známo, že při chovu slepic, prasat i krav dlouhodobě a nadmíru využívají antibiotika. Ty pak jíme v mase a oslabujeme si svou obranyschopnost. Pro hmyz toto neplatí, protože se žádné léky při jeho chovu nepoužívají.

Křupaví červíci WormUP jsou hotovou potravinou zařazenou do kategorie pochutin. Mají velké procento kvalitních bílkovin, takže jsou velmi výživní a představují zajímavý doplněk stravy nejen pro sportovce. Mezi velké milovníky našich sušených červíků patří i děti,“ vysvětluje Eva Sloupenská, spolumajitelka firmy.

Ti, kteří se odvážili tuto hmyzí specialitu ochutnat, byli překvapení její výbornou chutí. „Největší problém je překonat své předsudky. Kdo se odváží vyzkoušet, je většinou nadšený, jak skvěle chutnají. Pak se k němu přidají i další odvážlivci a pytlík červíků rychle zmizne“, říká Libor Sloupenský, zakladatel společnosti WormUP. V současné době jsou Křupaví červíci k dostání na eshopu, v prodejnách zdravé výživy, v specializovaných obchodech s pochutinami nebo ve vinotékách.