Plast jako krmivo pro hmyz, aneb jak chtějí Švédi upcyklovat plast

Plast. Mnoholeté a problematické téma. Je možné, že by hmyz byl řešením? ANO! A nejen, že nám pomůže se plastu zbavovat, ale zároveň se vytvoří zdravá potravina pro člověka. A jak je to možné? Dozvíte se níže!

 

Zavíječ voskový jako nespravedlivě a chybně opomíjený druh jedlého hmyzu

Na hmyzím trhu určeném pro lidskou konzumaci jsou populární zejména mouční červi, cvrčci, kobylky a bráněnka. Na jeden druh se ale zapomíná. Jedná se o zavíječe voskového a to je dle Nathalie Berezina, profesorky v biotechnologie a zakladatelkou firmy Norbite, velká škoda! 

Švédská firma Norbite byla založena za účelem upcyklace. Což je přeměna odpadu nebo starých nepotřebných produktů na nové materiály či produkty pro zlepšení životního prostředí. V tomto případě upcyklace plastu pomocí larev zavíječe voskového.

Nathalie tvrdí, že v přírodě je o všechen přírodní odpad postaráno. Ovšem my lidé si s odpadem příliš dobře poradit neumíme. Zejména se jedná o problematiku plastů. A proto je prý nutné najít a využít pomoc zvířat. A zde se nabízí larvy zavíječe voskového.

Jak to celé začalo?

Vše začalo zcela náhodným objevem v roce 2017 ve Španělsku, kdy pracovníci v laboratoři používali plastové tašky k přestěhování larev zavíječe voskového. Při jejich stěhování totiž larvy prokousaly do plastových igelitů díry. To vedlo vědce ke zkoumání a laboratorním testům. O dva měsíce později vědci z Německa uvedli, že španělští vědci neměli dostatečnou evidenci a důkazy na tvrzení, že larvy zavíječe voskového se mohou krmit plastem.

Tím se ale Nathalie nenechala odradit, zejména po přečtení švýcarsko-čínské studie, která pojednává o tom, že larvy zavíječe voskového dokáží degradovat nejen polyethylen, jeden z nejčastěji užívaných plastů, ale také polystyren. Zároveň také přišli na to, že mikrobiologický ekosystém střev hmyzu se dokázal přizpůsobit tomuto krmivu a trávící mikroorganismy zůstaly v jejich střevech stejné, akorát se změnil jejich počet.

A jak to, že je zavíječ voskový schopný strávit plast?

Důvod je prostý! V přírodě se zavíječ voskový živý pojídáním včelího vosku a ten má podobnou chemickou strukturu jako plasty. Larvy přemění ve svých střevech plast na bílkoviny, tuky a na hnojivo, které lze dále využít.

Po tomhle objevení se Nathalie rozhodla založit společnost Norbite. Předtím pracovala na jedné z největších farem chovající hmyz Ÿnsect, na které získala mnoho zkušeností, které ji umožnily přemýšlet ve větším měřítku.

Zdroj: Ÿnsect

Jaký je plán?

Pětiletý plán Nathalie a její firmy Norbit je postavit závod, který dokáže zpracovat 30 000 tun plastového odpadu. Jen ve Švédsku se za rok 2017 vyprodukovalo 1,6 milionů tun plastu. Krmiva je tedy víc než dost!

Larvy zavíječe voskového mají životní cyklus 7 týdnů. Farmáři se jim obvykle snaží napodobit krmivo, které se podobá tomu, co konzumují v přírodě. Tedy med a glycerin. Což znamená velmi drahé krmivo. Norbite toto krmivo zcela nahrazuje plastem. To sice znamená pomalejší růst larev, ale rozhodně levnější a planetě prospěšná cesta.

Další krok: larva zavíječe voskového jako jídlo budoucnosti

Je možné, že Nathalie a firma Norbite podají žádost na EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) pro zařazení larvy zavíječe voskového na seznam Nových potravin. Někdo by teď mohl mít v hlavě otázku, zda hmyz krmený plastem může být schválen jako bezpečná potravina. Dle Nathalie ovšem není žádný důvod k obavám. Prý naopak je výhoda, že jsou larvy krmeny pouze plastem, což je prý bezpečnější, oproti jiným druhům hmyzu, kde se jejich krmivo skládá z různých potravin, což může způsobit různé problémy.

A tak tedy sbohem plastům a ahoj zdravým potravinám! Ale nebojte, naši Křupaví červíci jsou stále krmeni jen organickou stravou (o tom více zde).