Současná hmyzí gastronomie ve světě

Z našeho článku Historie konzumace hmyzu jste se mohli dovědět, že byl hmyz běžnou součástí jídelníčků našich předků, dále jak z jejich jídelníčku postupně vymizel a jak se znovu vrací. Také jste se mohli dozvědět, že takto hmyz vymizel z pravidelné stravy v podstatě pouze v Evropě a Severní Americe. Kdežto v jiných státech světa se konzumuje dodnes! I k nám se však postupně, ale jistě, vrací. A tak se pojďme podívat na to, kde všude po světě můžeme dnes hmyz běžně ochutnat a jak je tomu u nás doma.

Afrika

Každý z nás alespoň jednou viděl dokument o cestování Afrikou a zdejších domorodých kmenech, které hledají hmyz pod kůrou nebo šplhají pro včelí hnízda v korunách stromů. Konzumace hmyzu však nezůstala jen někde v pralesech, ale většina domorodých obyvatel zná velmi dobře význam hmyzu jako jídla. V některých oblastech Afriky je žalostně málo potravy, natož té bohaté na proteiny. Proto pro ně hmyz představuje důležitou část jejich stravy.

Některé oblasti Afriky každoročně trpí nálety sarančat, a tak se lidé naučili tyto škodné nálety přeměnit ve svůj prospěch. Sarančata sbírají a konzumují jako delikatesy. Takto nasbírané sarančata také třeba konzervují či suší a následně prodávají do zahraničí.

Dalším oblíbeným druhem hmyzu je larva motýla Imbrasia belina. Larvy se udí, suší a také dále prodávají. Dokonce jsou záměrně k těmto účelům chovány.

Asie

Nejznámějším státem v Asii, se kterým si všichni spojí s konzumací hmyzu je zcela určitě Thajsko. Aby taky ne, když hmyz zde potkáte téměř na každém kroku! Bohužel často i v hotelovém pokoji a tam to tedy být příjemné nemusí … :-) Ale zpět k hmyzí konzumaci. V Thajsku se hmyz běžně prodává na tržištích. Můžete jej zde ochutnat již připravený, například jako dušený se zeleninou a vejci, smažený v těstíčku dochucené chilli omáčkou nebo na různý způsob s rýží.

Další Vás jistě napadne Čína či Japonsko. V Číně se na tržištích potkáte zejména s hmyzem živým, kterého si můžete dále upravit doma. Ovšem také zde můžete ochutnat smažené kukly bource morušového, které vypadají jako naše klasické české „křupky“ a chutnají jako arašídy. Dále se tam také připravují různé červi s bambusovými výhonky, cibulí a zázvorem. Z Číny také pochází různé druhy sušeného hmyzu a hmyzu obaleného v čokoládě, který lze koupit i na evropském trhu.

Japonsko je známo nejenom sushi, ale také konzumací hmyzu, která je považována za kulinářský vrchol japonské kuchyně. Zejména se s ním setkáte na mezinárodních konferencích, kde se touto delikatesou chtějí pochlubit. Oblíbeným je i mezi císařskou rodinou! Nejčastěji se hmyz uvaří v sójové omáčce a pak zakonzervuje. Japonci ho konzumují jen tak z konzervy. Když si v kdysi dávné době Japonci nemohli dovolit jíst maso, tak sbírali luční kobylky. Na ty chodily děti před tím, než šly do školy. Což někde přetrvává dodnes. Pokud byste však rádi vyzkoušeli něco opravdu luxusního, tak jsou to včely a jejich larvy v sójové omáčce a cukru.

V Indonésii zase získávají hmyz z pokácených palem. Z nich vydlabují larvy, které jedí i zasyrova! Nebo je podusí v palmovém listí či opečou na kusu klacku na ohni. Což pro nás Evropany zní už přece jenom trošku lépe než larva zasyrova :)

Jižní Amerika

Mexiko má nejvyšší počet druhů jedlého hmyzu na světě. Je to něco přes tři sta druhů! Již staří Aztékové jedli hmyz a tato tradice zůstala v Mexiku dodnes. Najdeme zde totiž nespočet restaurací, které se zaměřují na tradiční artézskou kuchyni a připraví vám třeba mravenčí vajíčka, červy na másle, kobylky pečené na česneku či vajíčka vodních ploštic připomínající kaviár.

V Kolumbii nezapomeňte ochutnat mravence namáčené v čokoládě. Kdo z nás by si nedal takovou mravenčí královnu?!

Severní Amerika

Jak bylo napsané výše, v severní Americe konzumace hmyzu téměř vymizela. Ale byla naprosto běžná mezi severoamerickými indiány. Překvapením se může zdát konzumace hmyzu Eskymáky. Ti konzumují larvy střečků, které parazitují v sobí srsti.

Postupně se však začala navracet i sem, a proto můžeme v Kanadě v Montrealu najít největší hmyzí institut, ve kterém lze vidět stovky druhů vystavovaného hmyzu a dokonce i některý z nich ochutnat. Také v New Yorku se můžete zastavit do restaurace Toloache třeba na kobylky. V USA i Kanadě vzniklo během posledních pár let mnoho firem, které se zabývají výrobou hmyzích tyčinek, chlebu, chipsů, těstovin, granoly a jiných výrobků (například zalitým hmyzem do lízátek od firmy Hotlix).

Evropa

Pokud se nám nechce za hmyzí gastronomií nechce cestovat příliš daleko, stačí vyjet za hranice do Německa. Zde se nachází restaurace Espitas, která je známá zmrzlinou posypanou mravenci či hmyzím salátem. Ve Velké Británii si na povzbuzení dejte energy drink z mravenců. V Itálii si pochutnejte na sýru s larvami mouchy sýrohlodky.

A v Česku? Česká Republika se může pochlubit dlouholetým výzkumem konzumace hmyzu a hmyzu jako krmiva pro zvířata zejména na Mendelově universitě v Brně. Hmyz můžete v Brně ochutnat v restauraci Noem Arch Design Hotel. Ta jako první v republice zařadila hmyz na své menu! A samozřejmě nezapomeňte na naše Křupavé červíky, které nakoupíte i z pohodlí domova na našem eshopu!